piątek, 1 listopada 2019

Kuchnia Ogrodu Marzeń.



Suszone zioła i kwiaty zamknięte w słojach na herbaty w zimowe wieczory.
Teraz, gdy wczesnym popołudniem robi się już noc i ogród ma mniej wymagań wobec mnie, lubię przebywać w kuchni i mieszać w garnkach.
Wracam do naszej staropolskiej kuchni, wykorzystując w niej warzywa, zioła i kwiaty jadalne z ogrodu.
Ale też chętnie gotuję nowe potrawy, nawet jeśli nie zawsze mi smakują to warto spróbować.
Zaklęte w słoikach lata polskiej kultury kulinarnej, to skarb polskich smaków bez ulepszaczy.
Dzięki korzystaniu z naturalnych metod produkcji wzbogaconej o regionalne akcenty z wykorzystaniem tego - co rośnie w naszych ogrodach, czyni te potrawy wyjątkowymi nadając im niepowtarzalny smak.

Domowy makaron (mąka kupiona w młynie - najlepsza) z domowym sosem bolońskim, kurczakiem i bluszczykiem kurdybankiem.


Zapiekane ziemniaki z papryką, prażonymi pestkami dyni i lebiodką.


Zakwas z czerwonych buraków (z ogrodu) i zakwas na żurek.




Kurczak duszony w kiszonej kapuście (od kiedy mieszkamy w domu co roku kiszę kapustę w beczkach) z selerem i stokrotkami.


Grochówka.

Żurek na domowym zakwasie z jajkiem sadzonym i ziemniakami (jajko powinno być lekko ścięte).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz